Actualment, l'ús de TNF (teràpies no farmacològiques) constitueix una eina essencial en el tractament de les demències, especialment quan la persona ha perdut la major part de capacitats cognitives per l'evolució de la seva patologia. Una teràpia que està sent cada cop més utilitzada en aquests estadis avançats de demència és la roboteràpia que ja compta amb nombrosos estudis que corroboren els seus beneficis.
La roboteràpia està considerada com una teràpia que pot promoure diversos beneficis en persones que pateixen demències avançades. Els robots solen simular animals reals proveïts d'intel·ligència artificial i sensors per simular el més fidelment possible animals reals.
Abans d'iniciar aquesta teràpia cal tenir en compte la història de vida de la persona. Lobjectiu principal a aconseguir és produir benestar, relaxació i confort en la persona, aconseguint una interacció dinàmica entre la persona, lanimal robot i altres persones, per tal dactivar instints innats de la persona per estimular lexpressió democions.
Amb aquest tipus de teràpia poden sorgir conflictes ètics que es deuen principalment al desconeixement de la teràpia. És convenient aplicar-la tenint en compte el principio de beneficencia (Beauchamp i Childress, 2001; Butts i Rich, 2008) per a la persona que ja no pot participar en altres tipus de teràpies. A més, el robot ajuda a mantenir la seva dignitat reconduint alguna simptomatologia psicològica conductual com l'agressivitat física o verbal que es poden produir en aquestes etapes de la malaltia. Alhora pot evitar un augment de la medicació.
La roboteràpia té efectes psicològics, físics i socials molt beneficiosos similars a la teràpia assistida amb animals.
Alguns dels beneficis de la roboteràpia són:
- Promou la comunicació entre persones usuàries i cuidadors (Shibata & Wada, 2010 Wada & Shibata 2007; Shibata, Mitsui, Wada & Tanie, 2002).
- Disminueix l'agitació i els problemes conductuals (Marti, Bacigalupo, Giusti, Mennecozzi & Shibata,2006).
- Redueix l'estrès i millora l'estat d'ànim (Shibata & Wada, 2010; Wada, Shibata, Saito, Sakamoto & Tanie, 2005; Saito, Shibata, Wada & Tanie, 2002).
És una activitat centrada en la persona que pot adaptar-se a cada persona, tenint en compte la seva història de vida i les seves necessitats. En afegitó, té un baix cost en la seva aplicació i és versàtil, ja que es pot aplicar de forma individual i grupal. Es pot aplicar a diverses fases de la demència i treballar diversos objectius i components.
A la residència La Vostra Llar Clot ja ens beneficiem d'aquesta teràpia no farmacològica reconeguda.