La incorporació de l'art en intervencions amb persones que pateixen demència es pot abordar des de dues àrees relacionades, però diferents entre si: una és l'arteràpia i l'altra és l' educació artística.
Totes dues busquen afavorir la qualitat de vida, així com l'increment de l'autoestima, sovint debilitada a causa de les pèrdues associades a l'evolució de les patologies de la gent gran.
Encara que presentin similituds, és necessari diferenciar-les per evitar confusions:
Es considera arteràpia a la forma d'intervenció psicoterapèutica que utilitza les arts plàstiques com un camí per recuperar la salut mental i el benestar emocional del pacient. Pot ajudar la persona que pateix una demència a contactar amb el seu jo interior i potenciar els seus recursos interns.
L'educació artística difereix de l'anterior en què busca revelar el poder de la persona per trobar-ne la satisfacció. Ajuda el participant a canalitzar les emocions mitjançant l'expressió i el desenvolupament de la cultura.
Molts especialistes i investigadors consideren que la teràpia de l'art pot ser beneficiosa per a persones amb demència, ja que actua com una intervenció no farmacològica i redueix l'estrès associat a la malaltia.
L'art, en general, juntament amb l'educació artística, poden generar, en la gent gran que pateix alguna patologia associada a la demència, emocions que els ajudin a gestionar millor algunes necessitats psicològiques insatisfetes.
Bernie Siegel, pioner al camp de la medicina ment-cos, va assenyalar: “M'agradaria que tots els metges afegissin una caixa de llapis de colors a les seves eines de diagnòstic i teràpia”. Les evidències corroboren la importància que, des de les residències i centres de dia La Vostra Llar, donem a la incorporació de les arts plàstiques en forma d'arteràpia i educació artística a les nostres activitats.