Els professionals de CSA Dental ens volen parlar sobre el fet que la salut bucodental és vital en la lluita contra l'Alzheimer. Cada cop més estudis analitzen l'estreta relació entre les malalties periodontals i l'avenç o l'empitjorament de l'Alzheimer . L'Alzheimer i la nostra salut bucal estarien lligades per un bacteri nociu que afecta genives i accedeix al cervell. El procés inflamatori sistèmic generat en la periodontitis per determinats bacteris periodontals (com la Porfiromona gingivalis), té un paper fonamental en el desenvolupament o agreujament de la malaltia d'Alzheimer en pacients adults grans, a causa de la seva naturalesa pro inflamatòria. El bacteri es trasllada al cervell i excreta un enzim perjudicial que genera destrucció de neurones i genera els oblits.
L'Alzheimer
L'Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa caracteritzada per una disminució progressiva de les funcions cognitives que porta a la incapacitat psíquica i física total i que, segons la Societat Espanyola de Neurologia, podria afectar unes 800.000 persones a Espanya. Alguns senyals d'alerta de l'aparició d'aquesta malaltia són els oblits, la desorientació temporoespacial, la pèrdua d'interès per activitats que abans generaven interès, els canvis en l'estat d'ànim o en l'humor o la despreocupació per la higiene personal.
Precisament, els oblits i la despreocupació per la higiene personal són responsables, juntament amb la medicació i la pèrdua de contacte amb l'odontòleg, de l'empitjorament de la salut bucodental en el malalt d'Alzheimer, ja que pacients i familiars se centren en la seva malaltia principal i deixen de banda els altres aspectes de la seva salut.
L'Alzheimer i problemes bucodentals
Els dèficits cognitiu i motor, associats a la malaltia d'Alzheimer, s'acompanyen d'una incapacitat gradual per fer una higiene oral correcta. A més, el pacient amb Alzheimer té dificultats per comunicar-se i expressar correctament els símptomes odontològics que presenta, com ara el dolor o l'alteració funcional.
Als pacients amb aquest tipus de demència s'ha vist que la seva medicació pot provocar una disminució a la saliva. Això augmenta el risc de patir boca seca i càries. A més, s'acumula una major quantitat de placa bacteriana. Infeccions com la càries o processos inflamatoris com la gingivitis i periodontitis no només afecten la salut oral, sinó la sistèmica.
Els pacients amb Alzheimer presenten també una major incidència de lesions maxil·lofacials i de ulceracions orals traumàtiques. En cas de portar pròtesis dentals, aquestes es mantenen pitjor conservades i en unes condicions higièniques més pobres. Per aquest motiu, és essencial adoptar unes estratègies preventives i terapèutiques acords amb l'estat físic del pacient i amb la seva capacitat per comprendre i respondre-hi adequadament. Les visites amb l'odontòleg esdevenen vitals per detectar possibles infeccions a genives de forma precoç i establir amb rapidesa els tractaments adequats.
Estudis
A 2019, un estudi publicat a Science Advances, de l'equip de recerca del doctor Jan Potempa, microbiòleg a la Universitat de Louisville, als Estats Units, va detectar un patogen propi de les periodontitis cròniques al cervell de pacients amb Alzheimer.
I a 2020, la revista Journal of Clinical Periodontology va publicar els resultats d'una investigació realitzada amb 150 participants a la Facultat d'Odontologia de Santiago de Compostel·la, on es van trobar indicis que malalties inflamatòries com la periodontitis podrien contribuir al desenvolupament i la progressió de aquesta malaltia neurodegenerativa.
La importància de la prevenció
És essencial la prevenció i higiene oral en aquesta població susceptible al patiment de periodontitis i malaltia d'Alzheimer. Pot afectar de manera simultània la qualitat de vida dels pacients, en deteriorar-se la salut oral en conjunt i la seva discapacitat cognitiva. Així doncs, una correcta higiene bucodental, visites periòdiques al dentista i bons hàbits poden reduir la quantitat de bacteris a la boca. Des del Consell General d'Odontòlegs i Estomatòlegs d'Espanya recomanen el seguiment odontològic dels pacients amb Alzheimer, almenys, dues vegades a l'any.
Des de CSA Dental ens donen alguns consells pràctics que poden ser útils en aquesta tasca:
- Heu de continuar fent el raspallat dues o tres vegades al dia.
- Si se us ha oblidat com raspallar-se, s'aconsella que el cuidador es raspalli les dents davant seui guiï la mà.
- Utilitzeu el raspall més adequat en cada cas consultant amb el dentista.
- Utilitzeu el fil dental ajuda a evitar l'acumulació de restes. De vegades costa col·locar el raspall dental o el fil de seda a la boca del pacient sense que s'enfadi. Escull el millor moment del dia per fer-ho, quan estigui més cooperador i calmat.
- Col·lutoris antiplaca també estan recomanats, sempre que no s'empassin.
- Si porten dentadura postissa, netegeu-la bé després de cada àpat. Saps què passa si no ho fas ?
- Examinar dents i genives almenys una vegada al mes a la recerca de qualsevol anomalia.
- En el cas d'observar sagnat en raspallar les dents, cal trucar al dentista perquè pugui realitzar el diagnòstic adequat.
- Rebre la visita sovint del dentista i seguir les seves recomanacions. Assessorareu sobre l'ús d'esbandidas antimicrobianes o qualsevol solució adequada en base als problemes que es detectin.
La salut bucodental és vital en la lluita davant de l'Alzheimer. Els especialistes de CSA Dental estan formats en el tracte i la cura de la salut bucodental de la gent gran, així com amb algun tipus de demència (com l'Alzheimer).
En cas de voler supervisar la salut bucodental d'un familiar amb aquest tipus de patologies des de les residències La Vostra Llar, els experts de CSA Dental estan al nostre costat, encarregant-se de realitzar el pla preventiu bucodental que millor s'adapti a les necessitats de cada resident.