agencia de marketing

Com parlar amb una persona amb Alzheimer

Quan una persona viu amb Alzheimer, parlar i entendre’s pot esdevenir difícil. Tot i això, una bona comunicació ajuda a reforçar la confiança, reduir l'ansietat i mantenir el vincle afectiu. Des de les residències i centres de dia La Vostra Llar volem donar-te alguns consells pràctics:

1. Apropa't sempre de manera tranquil·la

Abans de començar a parlar amb una persona amb Alzheimer, apropa't a poc a poc, mira-la als ulls i crida suaument la seva atenció. Una salutació càlida o un lleu toc al braç poden ajudar que se senti segura i preparada per escoltar-te.

2. Parla clar, a poc a poc i amb frases senzilles

Fes servir frases curtes i paraules fàcils. Per exemple, en lloc de dir "T’agradaria sortir a passejar després de dinar si fa bon temps?", digues "Vols sortir a passejar ara?".
Parla amb calma, deixant temps perquè pugui processar cada frase.

3. Fes preguntes simples i ofereix opcions

Les preguntes obertes poden confondre. És millor fer preguntes que es puguin respondre amb “sí” o “no”, o donar dues opcions clares.
Exemple: "Prefereixes te o cafè?" en lloc de "Què vols beure?".

4. Acompanya les teves paraules amb gestos i expressions

Assenyala els objectes dels quals parles, assenteix amb el cap per reforçar un “sí” i somriu si vols transmetre tranquil·litat. La comunicació no verbal és clau quan les paraules fallen.

5. Elimina distraccions

Apaga la televisió, abaixa el volum de la música i mantén l’entorn tan tranquil com puguis per facilitar l’atenció i la comprensió.

6. No corregeixis ni discuteixis

Si s’equivoca en alguna cosa, evita corregir-lo o dir-li «això no és així». No importa tant la precisió com mantenir un ambient de calma i respecte. De vegades, el millor és continuar la conversa sense donar importància a l’error.

7. Escolta amb les orelles i amb el cor

Para atenció al que diu, però també al seu to de veu, a la seva mirada o als seus gestos. Sovint expressen més emocions que paraules.

8. Dona valor a les seves emocions

En lloc de corregir el que sent, acompanya'l. Si diu que té por, respon amb frases com: «Soc aquí amb tu», «Tot està bé», encara que la situació no sembli lògica.

9. Adapta't al seu ritme

Pot ser que alguns dies estigui més receptiu i altres no. Adapta la teva comunicació segons el seu estat d'ànim i el seu nivell d'atenció.

10. Acaba sempre amb afecte

Encara que la conversa no hagi estat perfecta, un somriure, una carícia o un «t’estimo» deixen una empremta positiva i reforcen el vincle.

Més enllà de les paraules, el que realment compta és transmetre afecte, respecte i paciència. La persona amb Alzheimer continua sentint i valorant la teva presència. Si vols saber més sobre com acompanyem les persones amb Alzheimer a La Vostra Llar, visita la nostra pàgina especialitzada.

Residencia y centro de día en Barcelona y Girona

Vive un día de experiencia en nuestras instalaciones

Vols saber més?

Si desitja informació sobre el grup La Vostra Llar, empleni el següent formulari i donarem resposta a la seva consulta com més aviat millor.

Contacta amb nosaltres i t'informarem de les ofertes disponibles