La musicoteràpia es pot definir com la utilització de la música i els seus components, sigui el so, el ritme o els instruments, entre altres elements, per a fomentar i facilitar la comunicació, la interacció, l'aprenentatge, l'expressió, etc. I, d'aquesta manera, vetllar pel benestar de la persona, a més de satisfer les seves necessitats. La musicoteràpia es considera una de les teràpies més creatives, dins de l'àmbit no verbal.
A més, cal destacar la importància de la musicoteràpia per a realitzar transformacions en la conducta humana. La música és una experiència sensorial que pot activar totes les àrees cerebrals simultàniament. Per tant, és útil en teràpia perquè posa en funcionament el cervell en el sentit emocional, cognitiu i físic.
En l'àmbit físic, la musicoterapeuta procura que tots els residents facin exercicis on moguin les extremitats superiors. També juga un paper clau en l'àmbit emocional. Només en el fet de relacionar-se amb els altres, de superar la vergonya i d'aflorar la creativitat, s'observa un canvi en l'estat d'ànim A més, augmenta la seva autoestima en sentir-se útils i valorats. D'altra banda, és una activitat que disminueix l'ansietat, ja que es desprèn serotonina que regula la felicitat.
Actualment, s'està investigant i s'estan utilitzant tècniques clíniques de musicoteràpia neurològica per a aplicar-les en el tractament de grups de pacients amb diferents malalties: Parkinson, Huntington, Alzheimer, autisme, traumatisme cerebral, apoplexia, etc.
A les persones amb Parkinson, el treball amb patrons rítmics regulars i constants permet millorar les funcions motores, ja que el ritme actua com un estabilitzador extern que fa que el cervell pugui controlar el moviment.
En les persones grans amb demència, per exemple, la musicoteràpia permet millorar la qualitat de vida de qui la pateixen i del seu entorn.
Diferents fases de demència:
En les fases lleus o moderades de la demència, la música pot contribuir a preservar les capacitats cognitives i funcionals (llenguatge, atenció, memòria), retardant la dependència.
A les fases moderades i avançades, la música permet a la persona desviar el focus d'atenció dels estímuls que no és capaç d'interpretar cap a un estímul que té sentit i, per tant, exerceix un efecte calmant en casos d'ansietat. D'aquesta manera, la música ajuda a reduir alguns simptomes de la demència, com l'agressivitat física i verbal.
En un estadi avançat de la demència, encara que la persona ha perdut la capacitat de processar el llenguatge, manté la capacitat de processar la música. Així, aquesta es converteix en una via importantíssima per a connectar amb la pròpia identitat, per a comunicar-se amb l'entorn i els seus cuidadors. Activa la memòria biogràfica, les emocions associades a la música i facilita la col·laboració en les activitats bàsiques com l'alimentació o la higiene.
Les sessions de musicoteràpia en els centres geriàtrics La Vostra Llar són esperades amb gran il·lusió per part dels residents i ens permeten viure i compartir moments màgics.